Tuesday, October 30, 2012

Благовести Богородичине и Захаријне


Анђео Гаврил се два пута јавља у Новом Завету - да благовести Богородици Марији и свештенику Захарији. Богородици јавља да ће родити Светог кога су прорекли пророци, а Захарији да ће родити вапијућег у пустињи. Њих обоје реагују на истоветан начин: неверицом. Богородица пита арханђела ,,Како то може бити, када ја не знам за мужа?'' Са своје стране, Захарија пита: ,,Како то може бити? Ја сам стар, и жена је моја у годинама.''

Гаврил реагује супротно - Богородици он даје објашњење (,,Дух Свети сићи ће на тебе'') а Захарију кажњава, oдузимајући му глас. У Старом Завету се дешавало да нероткиња затрудни. Аврамова Сара се подсмехнула тројици анђела зато што су јој рекли да ће затруднети. Она не трпи исту казну као и Захарија јер није имала на шта да се ослони, на предање о зачињању у неродно доба. Ипак, код Захарије се не ради просто о неверици него и о простој невери - он који је могао да се угледа на Сару радије бира да се огранични на сопствену кратковиду логику.

Богородица је мудрија, њено питање анђелу се заснива на чињеницида се никада није десило да дјева зачне. Бог увек одговара чудима на наш пристанак, било када од нас нешто тражи (као од Богородице, да од Ње узме тело), као и када нам нешто даје (као благодат, која никада не дела без слободног пристанка).

И у том Богородичином одговору, ,,Нека ми буде по речи твојој'', дешава се чудо веће од постанка света. Ту се Бог причешћује. Јер у светој тајни Причешћа Бог нама даје Своје Тело и Своју Крв, а овде, Богородица Богу даје Њено тело и Њену крв да би Господ Исус Христос од њих исплео своје пречисто Тело.

No comments:

Post a Comment